Myö Hostelin perustajat Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall loikkasivat sosiaalialalta matkailuyrittäjiksi. Nyt he tarjoavat palkkatyötä kehitysvammaisille ja kodinomaisen ympäristön matkailijoille eri puolilta maailmaa.
Hyvä yritys
Tällä palstalla kerromme hyvää tekevistä yrityksistä.
”Hostellissamme alusta asti työskennelleellä kehitysvammaisella työntekijällä on asenne kohdallaan. Hän haluaa kehittyä työssään ja kuulla palautetta. Hän haluaa ymmärtää, mitä voi tehdä vielä paremmin. Hänellä on ammatillista kunnianhimoa ja oman työn arvostusta. Jos hostelliimme tulee sijaisia, niin hän perehdyttää sijaiset työhönsä.
Nyt kehitysvammaiset työntekijät tekevät meillä pääasiassa siivoustöitä. Lisäksi olemme hakeneet henkilöä uuteen pestiin aamiaisavuksi.
Opiskelimme erityiskasvatusta ja vammaistyötä Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Innostuimme reissaamaan yhdessä ja teimme opinnäytetyönämme liikuntarajoitteisille turisteille suunnatun matkaoppaan Prahaan.
Reissuillamme yövyimme usein hostelleissa. Harrastimme ajatusleikkejä: mitä tekisimme tälle, jos tämä olisi meidän hostelli? Tai jos perustaisimme hostellin, niin mitä asioita ottaisit tästä paikasta siihen ja mitä et?
Myö Hostel Helsingissä
- Sijaitsee Helsingin Ruskeasuolla.
- Avattu syksyllä 2017.19 huonetta, 56 asiakaspaikkaa.
- Osittain esteetön hostelli, johon myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita.
- Neljä palkattua työntekijää, joista kahdella on kehitysvamma.
- Myö Hostelin kotisivut
Suomessa teimme vammaisalan töitä. Meillä oli paljon asiakkaita, joilla oli koulutusta, työkokemusta ja hyvät edellytykset työelämään. Työelämän ovet pysyivät kuitenkin tiukasti kiinni.
Kehitysvammaisten ihmisten on yleensä vaikea päästä edes työhaastatteluun. Heille on työtoimintaa ja päivätoimintaa, avotöitä ja työpajoja, mutta niistä ei makseta palkkaa. Meidän mielestämme se on epäreilua.
Samaan aikaan keksimme, että voisimme oikeasti perustaa hostellin, josta olimme aiemmin leikkimielellä haaveilleet. Hostelli on erinomainen ympäristö työllistää ihmisiä, joilla on erilaisia vahvuuksia. Meillä on monipuolisia työtehtäviä, joita voi räätälöidä kunkin osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.
Myö Hostel tekee hyvää
- Tarjoaa palkkatyötä kehitysvammaisille ihmisille, joiden on yleensä vaikeaa työllistyä.
- Lupaa asiakkailleen syrjinnästä vapaan hostellin.
- Liikuntarajoitteisille on esteettömiä huoneita.
- Panostaa ekologisuuteen muun muassa tarjoamalla kasvisaamiaisen asiakkailleen.
Hostellissa käy eri-ikäisiä asiakkaita ja kaikki tuntuvat viihtyvän hyvin. Alusta pitäen meillä oli ajatus, että tämä ei ole mikään nuorisopaikka tai bilehostelli.
Olemme hankkineet leluja, pelejä ja kirjoja lapsille, ja asiakkainamme onkin paljon lapsiperheitä. Hostellimme on myös lemmikkieläinystävällinen.
Ekologisuus on ollut hostellissamme alusta asti tärkeää. Olemme hankkineet paljon kierrätyskalusteita. Aamiaisemme on kasvisruokaa ja vegaanit on otettu huomioon. Jos asiakas haluaa esimerkiksi pekonia aamupalalle, niin hän voi käyttää hostellin keittiötä sen valmistamiseen.
Alusta asti periaatteemme on ollut, että kaikki ovat meille tervetulleita. Hostelli on turvallinen tila ja vapaa syrjinnästä. Täällä ei tarvitse pelätä kokevansa rasismia. Täällä voivat myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt majoittua turvallisin mielin.
Yrityksemme on sen verran pieni, että pystymme vaikuttamaan kaikkeen. Olemme aina olleet kiinnostuneita sosiaalisista ja yhteiskunnallisista ongelmista ja niiden ratkomisesta. Arvomme näkyvät yritystoiminnassamme ja alusta asti on tuntunut, että myös vuokranantajamme Invalidisäätiön kanssa ponnistamme samanlaiselta arvopohjalta ja teemme tätä yhdessä.”
Teksti Sanna Leskinen
Kuvat Susanna Kekkonen / Noon
Muita Hyviä yrityksiä:
Ipi Kulmakuppila
Mifuko
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.